Αμπέλι
Ελιά
Αμπέλι
Η αμπελουργική παράδοση της Σάμου έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όταν σημαντικές μορφές της ιατρικής και της φιλοσοφίας, όπως ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός και ο Θεόφραστος, αναφέρονταν στο σαμιώτικο κρασί στα έργα τους. Επιπλέον, ιστορικές πηγές κάνουν λόγο για το πλοίο «Κυρήνεια», το οποίο μετέφερε σαμιώτικο κρασί σε διάφορα λιμάνια της Μεσογείου.
Το σαμιώτικο κρασί διαθέτει μία από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και δικαιούται να κυκλοφορεί διεθνώς με το όνομα «Samos». Το περίφημο Μοσχάτο Σάμου έχει ταυτιστεί πλήρως με τη γεωγραφική του προέλευση, όπως συμβαίνει με τις πιο εκλεκτές ποικιλίες κρασιών διεθνώς.
Περίπου 25 χωριά του νησιού ασχολούνται συστηματικά με την αμπελοκαλλιέργεια, η οποία αναπτύσσεται σε μεγάλο υψόμετρο, κυρίως στις ορεινές περιοχές γύρω από το όρος Άμπελος, όπου οι αμπελώνες είναι διαμορφωμένοι σε παραδοσιακές ξερολιθιές με έντονες εδαφικές κλίσεις, κάτι που καθιστά την καλλιέργεια απαιτητική αλλά εξαιρετικά ποιοτική.
Η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται στη Σάμο είναι το Μοσχάτο, ενώ σε μικρότερη κλίμακα καλλιεργούνται επίσης οι ποικιλίες Φωκιανό και Φεριτίνο. Η συνολική έκταση των αμπελώνων στο νησί ανέρχεται σε 9.256 στρέμματα, εκ των οποίων τα 5.418 βρίσκονται στον Δήμο Δυτικής Σάμου και τα 3.838 στον Δήμο Ανατολικής Σάμου.
Το Μοσχάτο Σάμου εξάγεται σε πλήθος χωρών, όπως η Γαλλία, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Δανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Κίνα, η Ουγγαρία, η Ρουμανία κ.ά
Σε κάθε γωνιά του Δήμου Ανατολικής Σάμου, τα επισκέψιμα οινοποιεία δε γεμίζουν απλώς τα ποτήρια μας με το «νέκταρ των θεών» επεκτείνουν τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες, γεφυρώνοντας γεύσεις και πολιτισμούς μέσα από ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο σαμιακό terroir du vin. Με τρόπο αυθεντικό και ξεχωριστό τα οινοποιεία αυτά γίνονται πρεσβευτές της παράδοσης και του πολιτισμού μας, αναδεικνύοντας τον τόπο μας με ένα γλυκό… “στην υγειά Σας”!
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
ΤΟΥ ΕΟΣ Σάμου
Την ιστορική, μακραίωνη διαδρομή της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου μα και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα των κρασιών της, μπορεί κανείς να τα «γευτεί» με μια επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου.
Το εμβληματικό«Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου» στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Eνιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (το 1934) ως οιναποθήκη στην αρχή και αργότερα ως βαρελοποιείο.
Η αναμορφωμένη διαρρύθμισή του είναι αποτέλεσμα σύγχρονης μουσειακής μελέτης, με στόχο να «ταξιδεύει» τον επισκέπτη στην παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια του μοσχάτου.Επίσης, να αποκαλύπτει τις ακάματες προσπάθειες γενεών και γενεών Σαμίων καλλιεργητών, οι οποίοι και δημιούργησαν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα που εκτείνεται ως τις πιο «ψηλές κορφές» της Σάμου, σε πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς.
Η μακραίωνη ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του σαμιώτικου κρασιού περιγράφονται μέσω κειμηλίων και εκθεμάτων σε μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στις αίθουσες του Μουσείου Οίνου, η οποία παρέχεται με οπτικοποιημένα QRCODES ανά αίθουσα.
Μην παραλείψετε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου Σάμου» σε πεζούλες ξερολιθιάς, το «καλύβι» και το «πατητήρι», τις πρέσες και τα εργαλεία του προηγούμενου αιώνα, συλλεκτικές φωτογραφίες και πολύ παλιές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου.
Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου διαθέτει ΕΙΔΙΚΟ ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΥ ΧΩΡΟΥ από τη Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, καθώς πληρεί όλες τις προϋποθέσεις λειτουργίας μουσειακού χώρου.
ΜΕΤΑΧΑ LIKNON
Το METAXA LIKNON, είναι το «Σπίτι» του Οίκου Μεταξά στο νησί της Σάμου. Κρυμμένο σε ένα βιολογικό αμπελώνα με Μοσχάτο σταφύλι στις πλαγιές του όρους Άμπελος, το LIKNON προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία ελληνικής φιλοξενίας που επικεντρώνεται στη δημιουργία του Original Greek Spirit, στο terroir της Σάμου και στο όραμα του Οίκου Μεταξά για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο LIKNON, οι επισκέπτες δοκιμάζουν επιλεγμένα προϊόντα METAXA όπως METAXA 5 Stars Greek Orange, METAXA 12 Stars και Private Reserve METAXA Orama, απολαμβάνοντας μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις. Στο Guest House μπορούν να δοκιμάσουν Signature Cocktails, και να αγοράσουν προϊόντα METAXA και αναμνηστικά δώρα.
Κατά τη διάρκεια της εμπειρίας οι επισκέπτες μαθαίνουν για τη συνεργασία του Οίκου Μεταξά με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, σε ένα πρόγραμμα δράσεων που έχει ως στόχο την ενίσχυση της βιοποικιλότητας του νησιού μέσω της καταμέτρησης και προστασίας των πτηνών.
Η επίσκεψη στο ΜΕΤΑΧΑ LIKNON στους Βουρλιώτες μπορεί να συνδυαστεί και με την περιπατητική διαδρομή «Μονοπάτια των Αμπελώνων Μοσχάτου», που περνά από σημεία ιδιαίτερου κάλους, ή και πολιτιστικής σημασίας αλλά και από τους αμπελώνες του Μοσχάτου σταφυλιού. Το έργο πραγματοποιήθηκε από την IKE «Paths of Greece», με αποκλειστικό χορηγό τον Οίκο Μεταξά.
Οι εξαιρετικής αισθητικής χώροι του ΜΕΤΑΧΑ LIKNON μπορούν να αποτελέσουν και μια ποιοτική πρόταση φιλοξενίας μικρών ιδιωτικών εκδηλώσεων.
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ
Το Οινοποιείο Χατζηιωάννου ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Χατζηιωάννου και τους υιούς του, Θεμιστοκλή και Ευάγγελο. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019, αμέσως μετά την άρση του αναγκαστικού συνεταιρισμού.
Κύριος στόχος του οινοποιείου είναι η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας, με έμφαση στο μοσχάτο λευκό μικρόρραγο — την κορωνίδα της σαμιακής ποικιλίας (Μοσχάτο Σάμου). Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων, καλλιεργούνται με σεβασμό στο περιβάλλον, ακολουθώντας πιστοποιημένες μεθόδους βιολογικής γεωργίας υπό την εποπτεία της ΔΗΩ.
Οι οίνοι μας έχουν ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της Σάμου, ταξιδεύοντας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Οι διεθνείς βραβεύσεις — ασημένιοι, χρυσοί και μεγάλοι χρυσοί τίτλοι — επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της ομάδας μας στην ανάδειξη της δυναμικής του σαμιακού αμπελώνα και της τέχνης του οινοποιού.
Το τρίπτυχο της επιτυχίας μας βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αξίες:
Ευ αμπελουργείν – σεβασμός και φροντίδα προς τη γη και το αμπέλι
Ευ οινοποιείν – γνώση, μεράκι και τεχνική αρτιότητα στην οινοποίηση
Ευ ζην – ποιότητα ζωής, πολιτισμός και απόλαυση μέσα από το κρασί
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Στους πρόποδες του όρους Καρβούνη μέσα σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο, στο χωριό Σταυρινήδες, το Οινοποιείο Ελευθερίου ατενίζει αμφιθεατρικά το Αιγαίο και αποτελεί υπόδειγμα αρμονικού συνδυασμού παράδοσης και λειτουργικότητας. Η αγάπη για την καλλιέργεια των αμπελώνων, το πάθος και το μεράκι της Ευαγγελίας Βελλάνη και του Πέτρου Ελευθερίου, ο οποίος, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειας, ίδρυσε το 2017 σε έκταση 200 τ.μ το οινοποιείο πραγματοποιώντας έτσι το όνειρο του παππού του Νικόλαου άνοιξε μια νέα εποχή στην περιοχή των Σταυρινήδων και στη ντόπια οινοπαραγωγή. Το οινοποιείο Ελευθερίου διαθέτει χώρο οινοποίησης, χώρο εμφιάλωσης και έναν όμορφα διαμορφωμένο επισκέψιμο χώρο με θέα στους αμπελώνες, στον οποίο πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες. Το έδαφος στην περιοχή παρουσιάζει μεγάλη κλίση γεγονός που οδηγεί στην χειρονακτική καλλιέργεια της ποικιλίας Μοσχάτου και CABERNET – SYRAH – MERLOT, ενώ η εμφιάλωση γίνεται με φυσικό, παραδοσιακό τρόπο. Η οινοπαραγωγή Ελευθερίου ακολουθεί υψηλά κριτήρια ποιότητας και περιλαμβάνει οίνο Μοσχάτο γλυκό, ξηρό και κόκκινο.
Επικοινωνία: 6932320353