Σημεία Ενδιαφέροντος

Βιβλιοθήκη Σάμου

Η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Σάμου βρίσκεται στην πόλη της Σάμου επί της παραλιακής λεωφόρου Θεμιστοκλή Σοφούλη. Στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό αρχοντικό του 1893. Το κτίριο ανήκε στον πλούσιο ξυλέμπορο Μιλτιάδη Γεωργίου ο οποίος το κληροδότησε το 1900 με διαθήκη στο Δήμο για τη δημιουργία βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη Σάμου διαθέτει 30.000 τεκμήρια περίπου, ενώ το παλαιότερό της βιβλίο χρονολογείται από το 16ο μ.χ αιώνα. Σήμερα η συλλογή της Βιβλιοθήκης καλύπτει όλους τους τομείς της γνώσης ενώ πολλά τεκμήρια που αφορούν τη Σάμο αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά για την Ελλάδα.

 

τηλ: 2273027216

Γενικά αρχεία Σάμου

Τα Αρχεία Νομού Σάμου είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Βασικός σκοπός των Γ.Α.Κ. Σάμου είναι η εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, καθώς και η διάθεση και η με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση όλου αυτού του αρχειακού πλούτου. Τα Αρχεία Νομού Σάμου στεγάζονται σε κτήριο (παλαιές φυλακές) που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

 

τηλ: 2273028682
τηλ: 2273024220

 

Eκκλησία Αϊ-Γιαννάκη,
Ανοιχτό Θέατρο, Άνω Βαθύ,

Στην άκρη του οικισμού Βαθύ ή Άνω Βαθύ, πάνω από την πόλη της Σάμου, βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αϊ-Γιαννάκη. Η εκκλησία χρονολογείται από το 1799 και ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Δίπλα από την Εκκλησία υπάρχει το ανοικτό θέατρο του Αϊ-Γιαννάκη στο οποίο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων. Το Βαθύ ή Άνω Βαθύ θεωρείται από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού κι έχει κηρυχθεί Ιστορικός οικισμός απείρου κάλλους.

Αλυκή στην Ψιλή Άμμο

Η περιοχή της Αλυκής έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στο δρόμο για την Ψιλή Άμμο και σε απόσταση 0,2 χλμ. πριν από τον οικισμό. Σήμερα είναι περισσότερο γνωστή από τα πουλιά που φιλοξενεί κατά την περίοδο της Άνοιξης. Η περιοχή στο παρελθόν χρησιμοποιούταν ως αλυκή η οποία έπαψε να λειτουργεί γύρω στο 1965. Μετέπειτα εξελίχθηκε σε υδροβιότοπο, στον οποίο από το Δεκέμβριο έως το Μάρτιο βρίσκουν στέγη ένας μεγάλος αριθμός αποδημητικών πουλιών (Φλαμίνγκο, Αλκυόνες κ.α.).

Γλυφάδες Πυθαγορείου

Η περιοχή των λιμνών Γλυφάδας Πυθαγορείου βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον ομώνυμο οικισμό, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο του νησιού. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Σάμου ως φυσικό καταφύγιο της άγριας ζωής αλλά και μεταναστευτικών πουλιών. Περιλαμβάνεται στον κατάλογο υγροβιότοπων που έχει εκδώσει το ΕΚΒΥ καθώς και στα CORINE. Η Μικρή Γλυφάδα έχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και επικοινωνεί με τη Μεγάλη Γλυφάδα με συνεχή ροή νερού. Στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα όπως τα τείχη του Πολυκράτη, της Αρχαίας πόλης, το ιερό της Αρτέμιδος, η Ιερά Οδός, τα Ρωμαϊκά λουτρά, παλαιοχριστιανικοί τάφοι και εκκλησία κ.ά.

Καταρράκτες του χωριού Άμπελος

Στην βόρεια πλευρά της Σάμου και δυτικά του χωριού Άμπελος, σε υψόμετρο 300μ. βρίσκονται οι καταρράκτες της Αμπέλου στο μέσον του μικρού ποταμού “παλιόμυλος”, ο οποίος εκβάλει ανατολικά της περιοχής Λιβαδάκι χωρίς να είναι εμφανής. Οι καταρράκτες προσεγγίζονται μέσω μονοπατιού που ξεκινάει από αμαξιτό δρόμο, μόλις 200 μέτρα από το parking του χωριού. Η διαδρομή για τους καταρράκτες είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο.

Προφήτης Ηλίας στο όρος Θιός

Πάνω από την πόλη της Σάμου στο όρος Θιός, βρίσκεται το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία με την πανοραμική θέα τον κόλπο του Βαθέως, την πόλη της Σάμου έως και τον οικισμό «Νησί». Η πρόσβαση στο εξωκκλήσι γίνεται από χωματόδρομο. Ο Προφήτης Ηλίας τιμάται στις 20 Ιουλίου.

Παναγία Ελεούσα στον Μεσόκαμπο Σάμου

Στην περιοχή Ποτάμι Μεσοκάμπου Σάμου βρίσκεται το παραθαλάσσιο εκκλησάκι της Παναγίας Ελεούσας αφιερωμένο στην ελεήμονα Παναγιά.

Το εκκλησάκι γιορτάζει τον Αύγουστο.

Σπηλιές Μυτιληνιών
Αρχαία Λατομεία

Στην περιοχή Κουτσοδόντη του χωριού Μυτιληνιοί, σε υψόμετρο 147μ. βρίσκονται 45 σπηλιές οι οποίες αποτελούν εισόδους Αρχαίου Ορυχείου. Οι είσοδοι στηρίζονται σε κολώνες λαξευμένες με το χέρι. Μια από τις εισόδους οδηγεί στο εσωτερικό του λόφου όπου κατεγράφησαν ακόμη (8) επίπεδα με τον ίδιο τρόπο στήριξης, συνολικού βάθους -70μ και μήκους ανά επίπεδο 1Km. Κατά τους αρχαϊκούς χρόνους εξορύσσονταν υλικά για την ανέγερση του μεγάλου ναού της Ήρας αλλά και άλλων κτιρίων στο χώρο του Ιερού καθώς και για τις οικοδομικές ανάγκες της αρχαίας πόλης της Σάμου. Την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι σπηλιές λειτούργησαν ως «Μεταλλείο Νίτρου», όπου κάποιος μοναχός, ονόματι Ιγνάτιος, χρησιμοποιώντας τα νιτρικά άλατα παρασκεύαζε πυρίτιδα. Η επίσκεψη στο σπήλαιο απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και γίνεται με χρήση οδηγού για λόγους ασφαλείας.

Τσακαλότρυπα σπηλιά
του Πυθαγορείου

Κοντά στην Παναγιά την Σπηλιανή Πυθαγορείου σε υψόμετρο 102 μέτρων βρίσκεται η «Τσακαλότρυπα» ένα Σπήλαιο που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα έχει μήκος 50μ. περίπου και πλάτος 5-8μ. ενώ η δεύτερη πλευρά του σπηλαίου έχει ένα πέρασμα από μία στενή εσοχή. Το μήκος του είναι 20μ. περίπου, το ύψος του φτάνει τα 2μ., ενώ το πλάτος του είναι 3μ. και έχει ανηφορική κατεύθυνση προς την επιφάνεια. Η επίσκεψη στο σπήλαιο απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και γίνεται με χρήση οδηγού για λόγους ασφαλείας.

Σπηλαιοβάραθρο Παναγίας Σαραντασκαλιώτισσας και Σπηλιά του Πυθαγόρα

Πρόκειται για ένα Σπήλαιο Εκκλησιά, το οποίο βρίσκεται δυτικά του νησιού, κοντά στον Μαραθόκαμπο σε υψόμετρο 320 μέτρα και πήρε το όνομά του από τα σαράντα παλαιά σκαλιά που οδηγούν στο σπήλαιο. Το άνω μέρος του σπηλαίου διακλαδίζεται σε δυο αίθουσες. Το σπήλαιο έχει ιστορικό, θρησκευτικό και αθλητικό ενδιαφέρον. Στην είσοδό του είναι χτισμένο ένα μονόχωρο βυζαντινό εκκλησάκι του 11ου αι. μ.Χ. και κοσμείται με τοιχογραφίες μεταβυζαντινών χρόνων.

Σε απόσταση περίπου 50 μ. από το σπήλαιο και στο ίδιο ύψος με αυτό, βρίσκεται το γνωστό «Σπήλαιο του Πυθαγόρα». Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω σύντομου, ελαφρώς δύσβατου μονοπατιού, το οποίο ξεκινά από τα μέσα του πετρόκτιστου μονοπατιού που οδηγεί στη σπηλιά Σαραντασκαλιώτισσα. Κατά τις λαϊκές παραδόσεις του νησιού, εδώ κρυβόταν ο φιλόσοφος Πυθαγόρας κυνηγημένος από τον τύραννο Πολυκράτη. Στο σπήλαιο έχει τοποθετηθεί φωτισμός.

Και στα δύο σπήλαια προσέρχεται πλήθος τουριστών.

Καταρράκτες στο Ποτάμι Καρλοβάσου

Δυτικά του νησιού, τρία χιλιόμετρα έξω από το Καρλόβασι, στην περιοχή “Ποτάμι” βρίσκονται οι περίφημοι φυσικοί καταρράκτες της Σάμου. Από το Ποτάμι θα πρέπει να περπατήσετε για 1,5 χιλιόμετρο, περνώντας από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης, η οποία είναι η πιο παλιά εκκλησία του νησιού και χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Η διαδρομή πλάι στο ρυάκι είναι καταπληκτική κι εναλλάσσεται αριστερά και δεξιά της κοίτης περνώντας πάνω από ξύλινα γεφυράκια.

Οι καταρράκτες έχουν εξαιρετική φυσική ομορφιά και σχηματίζουν δύο μικρές λίμνες, ιδανικές για τους τολμηρούς που θέλουν να κολυμπήσουν στα παγωμένα νερά τους.

Εξωκλήσι Αγίου Νικολάου
στο Ποτάμι Καρλοβάσου

Μετά το λιμάνι Καρλοβάσου και λίγο πριν την παραλία Ποτάμι υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο πάνω στο πλάτωμα ενός βράχου με μαγευτική θέα στην όμορφη παραλία. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και σύγχρονη αρχιτεκτονικά κατασκευή. Το σημείο είναι ένα από τα πιο ειδυλλιακά μέρη του νησιού.

hraia
hraia_b

20 αυγουστου

Η μεγάλη πομπή των Ηραίων στο Πυθαγόρειο.

9:00pm